Chat with us, powered by LiveChat

In activitatea cabinetelor de radiologie dentara pentru a mentine sanatatea personalului medical si a pacientilor este necesara monitorizarea dozimetrica de arie in incintele radiologice. In afara de personalul expus, sunt vizate si persoanele care locuiesc in vecinatatea cabinetului de radiologie.


HTP Medical este autorizat de catre CNCAN prin expertul, posesor de permis nivel 3 emis de CNCAN, sa stabileasca punctele din locatie in care se realizeaza monitorizarea dozimetrica de arie.


Monitorizarea dozimetrica de arie

In monitorizarea dozimetrica de arie se determina, in primul rand, echivalentul de doza ambientala.

Monitorizarea dozimetrica de arie se realizeaza atat cu debitmetru-dozimetru gamma si X de arie, cu avertizare pentru depasirea limitei debitului de doza si a dozei, model THERMO RADEYE G20, masoara echivalentul debitului de doza si dozele de arie pentru radiatii X si gamma, H*(10) conform ICRU 39, ICRP 60/103 si a reglementarilor CNCAN si poate indica cel putin valori cuprinse intre 1 mSv/h si 10 mSv/h, cu o precizie de minimum +/- 30%.

Cand este obligatorie masuratoarea dozimetrica de arie? 

  • Dupa fiecare reparatie sau schimbare de instalatie radiologica se vor face si masuratorile radiologice ale mediului de lucru. 
  • Cand se pune in functiune o noua instalatie radiologica.
  • Pentru efectuarea masuratorilor periodice in zonele controlate si supravegheate (cel putin o data la 6 luni).

Inregistrarile masuratorilor dozimetrice de arie in cabinetele/laboroatoarele de radiologie dentara trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

a) locul unde s-au efectuat masuratorile;

b) data la care au fost efectuate masuratorile;

c) numele persoanei care a efectuat masuratorile;

d) tipul aparatului de control dozimetric utilizat si datele de identificare a acestuia (seria, data ultimei verificari metrologice);

e) date despre instalatia radiologica si sursa de radiatii (tipul, activitatea/data masurarii sau tensiunea si intensitatea curentului), orientarea fasciculului;

f) schita cu localizarea punctelor de masurare;

g) valorile obtinute pentru debitul dozei.

Tehnician Service
Alin Porojan+40732122191

Masuratori dozimetrice arie